Piggdekk i Oslo – Hvilken datoer og andre regler må du forholde deg til?

Vi er akkurat beveget oss inn i november, og det betyr at piggdekksesongen er i gang. Hvilke regler og datoer må du som skal kjøre på piggdekk i og rundt Oslo forholde deg til?

Hva er viktige datoer for piggdekk?

Fra og med 1. november kan du begynne å kjøre med piggdekk i Sør-Norge, og selv om ikke snøen har lagt seg i lavlandet enda, er det en del som har begynt å legge om. Piggdekksesongen varer i følge Statens Vegvesen til første mandag etter 2. påskedag. Det betyr at i 2019 må du skifte tilbake til sommerdekk senest søndag 22. april.    

Hva er spesielle regler for piggdekk i Oslo?

Skal du kjøre med piggdekk i Oslo, må du betale en avgift, ved å kjøpe piggdekkoblat. Denne avgiften er en ekstraavgift som er innført i norske storbyer for å forsøke å begrense bruken av piggdekk i sentrum, da piggdekk bidrar til økning i svevestøv.

Piggdekkavgiften, også kjent som piggdekkgebyret, må man betale dersom man skal kjøre innenfor Oslo kommunes grenser. Se grensekart for Oslo kommune.

Hva koster piggdekkavgiften i Oslo?

  • Piggdekkavgiften  i vintersesongen koster 2017/2018 kr 1400,-.
  • Du kan også kjøpe dagsoblat for kr 35,- og månedsoblat for kr 450,-.
  • For tunge kjøretøy, over 3500 kg er avgiftene dobbel.

Dersom du ikke betaler, venter det en bot på kr 750 ,-.

Hvor kan du kjøpe piggdekkoblat?

I 2018 ble oblatene også digitale, og du kan bestille gjennom appen “Bil i Oslo”, på sms, telefon eller på nett. Du kan også kjøpe oblatene på automater eller i butikken hos et utvalg bensinstasjoner i og rundt Oslo. Her er kart over utsalgssteder for piggdekkoblat.
Se fullstendig liste over hvor du kan bestille oblat på Oslo Kommunes sider for piggdekkavgift.

Neste artikkel

DEMOBIL- DAGER HOS MOTORPOOL!